fu'a_ulu

Tala Fou

Saina sili ona sao i le tuputupu aʻe o le lalolagi

Saunia e OUYANG SHIJIA |chinadaily.com.cn |Fa'afouina: 2022-09-15 06:53

 

0915-2

O se tagata faigaluega e suʻesuʻe se kapeta i le Aso Lua o le a auina atu i fafo e se kamupani i Lianyungang, Jiangsu itumalo.[Ata mai ia Geng Yuhe/mo Saina Aso Taitasi]

O loʻo faʻatupuina e Saina se sao taua tele i le faʻamalosia o le toe faʻaleleia o le tamaoaiga o le lalolagi i le lotolotoi o popolega ona o le mataʻutia o le tamaoaiga o le lalolagi ma faʻalavelave mai le COVID-19 faʻamaʻi ma feteʻenaʻiga geopolitical, fai mai tagata atamamai.

 

Na latou fai mai o le tamaoaiga a Saina e ono faʻatumauina lona tulaga toe faʻaleleia i masina o lumanaʻi, ma o loʻo i ai i le atunuʻu faʻavae mautu ma tulaga e faʻatumauina ai le tuputupu aʻe tumau i le lumanaʻi faʻatasi ai ma le tele-tele o maketi i totonu o le atunuʻu, malosi faʻafouina gafatia, faʻamaeʻaina faiga faʻapisinisi ma faʻaauau taumafaiga. ia faalolotoina le toefuataiga ma le tatalaina.

 

O a latou faʻamatalaga na oʻo mai e pei ona taʻua e le National Bureau of Statistics i se lipoti i le Aso Lua o le sao a Saina i le faʻatupulaia o le tamaoaiga o le lalolagi na ova atu i le 30 pasene mai le 2013 i le 2021, ma avea ai ma sao tele.

 

E tusa ai ma le NBS, o Saina na maua le 18.5 pasene o le tamaoaiga o le lalolagi i le 2021, 7.2 pasene e maualuga atu nai lo le 2012, o loʻo tumau pea le tamaoaiga lona lua i le lalolagi.

 

Sang Baichuan, pule o le Institute of International Economy i le Iunivesite o International Business and Economics, fai mai o Saina o loʻo faia se sao taua i le faʻauluina o le tamaoaiga o le lalolagi i nai tausaga ua tuanaʻi.

 

"Ua mafai e Saina ona ausia le tumau ma le soifua maloloina o le tamaoaiga e ui lava i le aʻafiaga o le COVID-19," o le faaopoopo lea a Sang."Ma ua faia e le atunuu se sao taua i le faatumauina o le sologa lelei o le faasologa o sapalai o le lalolagi."

 

O faʻamaumauga a le NBS na faʻaalia ai o le tamaoaiga o Saina na oʻo atu i le 114.4 trillion yuan ($16.4 trillion) i le 2021, 1.8 taimi maualuga atu nai lo le 2012.

 

Ae maise, o le fua faatatau o le tuputupu aʻe o le GDP a Saina na oʻo i le 6.6 pasene mai le 2013 i le 2021, e maualuga atu nai lo le fua faatatau o le tuputupu aʻe o le lalolagi i le 2.6 pasene ma le tamaoaiga o le atunuʻu i le 3.7 pasene.

 

Fai mai Sang, o Saina o loʻo i ai faavae mautu ma tulaga lelei e faʻatumauina ai le soifua maloloina ma le faʻatupulaʻia o le tuputupu aʻe i le lumanaʻi, ona o loʻo i ai le tele o maketi i totonu o le atunuʻu, o le aufaipisinisi faʻapitoa, le tele o aʻoaʻoga maualuluga i le lalolagi ma le atoatoa o fale gaosi oloa.

 

Na ta'ua e Sang le naunautaiga mautu a Saina e faalautele le tatalaina, fausia o se faiga tau tamaoaiga, faalolotoina o suiga ma fausia se maketi autasi a le atunuu ma le tulaga fou o le atinaeina o le tamaoaiga o le “dual-circulation”, lea e avea ai le maketi i totonu o le atunuu ma autu a o le maketi i totonu ma fafo e fa'amalosia e le tasi le isi.O le a fesoasoani foi lena i le faʻamalosia o le tuputupu aʻe tumau ma faʻamalosia le maufetuunaʻi o le tamaoaiga i se taimi umi, o lana tala lea.

 

I le ta'ua ai o lu'itau mai le fa'aiti'itia o tupe i atunu'u atia'e ma le fa'atupuina o tau i le lalolagi atoa, fai mai Sang, o lo'o ia fa'amoemoe e va'aia atili le fa'aitiitiga o tupe ma tupe e fa'aosofia ai le fa'agesegese o le tamaoaiga o Saina i le vaega o totoe o le tausaga.

 

E ui o le fetuunaiga o faiga faʻavae macroeconomic o le a fesoasoani i le feagai ai ma faʻalavelave puʻupuʻu, fai mai tagata popoto e tatau ona sili atu le gauai atu o le atunuʻu i le faʻaleleia atili o le tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe ma le faʻamalosia o atinaʻe fou e ala i le faʻalauteleina o le toe fuataʻiga ma le tatalaina.

 

O Wang Yiming, sui taʻitaʻifono o le China Center for International Economic Exchanges, na lapatai mai e uiga i luʻitau ma faʻalavelave mai le faʻavaivaia o manaoga, faʻafouina vaivaiga i le vaega o meatotino ma se siosiomaga sili atu ona faigata i fafo, fai mai o le ki o le taulai atu i le faʻamalosia o manaoga i totonu o le atunuʻu ma faʻaleleia. avetaavale tuputupu ae fou.

 

Na taʻua e Liu Dian, o se paaga suʻesuʻe i le Fudan University's China Institute, e tele taumafaiga e tatau ona faia e atiaʻe ai pisinisi fou ma pisinisi ma faʻaleleia le atinaʻe faʻafouina, lea o le a fesoasoani i le saofaʻi i le faʻaauauina o atinaʻe feololo ma umi.

 

O faʻamaumauga a le NBS na faʻaalia ai o le tau faʻaopoopo o pisinisi ma pisinisi fou a Saina na maua ai le 17.25 pasene o le GDP atoa a le atunuʻu i le 2021, 1.88 pasene e maualuga atu nai lo le 2016.


Taimi meli: Sep-15-2022