fu'a_ulu

Tala Fou

I lenei faʻataʻitaʻiga na faia i le aso 28 o Novema, 2021, e mafai ona e vaʻaia o tupe tupe Turkish Lira o loʻo tuʻuina i luga o pili tala Amerika.REUTERS/Dado Ruvic/Fa'ata'ita'iga
Reuters, Istanbul, Novema 30-O le Turkish lira na pa'ū i le 14 e faasaga i le tala Amerika i le Aso Lua, ma paʻu ai i se tulaga maualalo fou e faasaga i le euro.Ina ua uma ona toe lagolagoina e Peresitene Tayyip Erdogan le tipiina o le tului, e ui lava i le salalau o faitioga ma le maualuga o tupe Swell.
O le lira na pa'ū i le 8.6% e faasaga i le tala Amerika, faʻateleina le tala Amerika i le maeʻa ai o faʻamatalaga faigata a le Fed, ma faʻaalia ai tulaga lamatia o loʻo feagai ma le tamaoaiga o Turki ma le lumanaʻi faaupufai a Erdogan.faitau atili
E oo mai i le tausaga nei, ua faaitiitia le tau o le tupe e tusa ma le 45%.Ia Novema lava ia, ua pa'u i lalo i le 28.3%.Na vave ona faʻaumatia tupe maua ma teu tupe a tagata Turks, faʻalavelaveina paketi a le aiga, ma oʻo ai lava ina taumafai e suʻe ni vailaʻau mai fafo.faitau atili
O le faʻatau atu i masina taʻitasi na sili ona tele mo le tupe, ma na faʻatasi ai ma faʻalavelave o le tele o tamaoaiga tau maketi i le 2018, 2001 ma le 1994.
I le pa'ū o le Aso Lua, na puipuia ai e Erdogan le mea e taʻua e le tele o le tamaoaiga o le faʻaititia o tupe mo le taimi lona lima i lalo ifo o le lua vaiaso.
I se faʻatalanoaga ma le faʻasalalauga a le atunuʻu TRT, na taʻua ai e Erdogan o le taʻiala fou o faiga faʻavae "e leai se toe foʻi i tua".
"O le a matou vaʻaia se pa'ū tele i tului, o lea o le a faʻaleleia ai le fesuiaiga o tupe aʻo leʻi faia le palota," o lana tala lea.
O taʻitaʻi o Turkey mo le luasefulu tausaga talu ai na feagai ma le paʻu i palota a tagata lautele ma se palota i le ogatotonu o le 2023.O manatu palota o loʻo faʻaalia ai o Erdogan o le a feagai ma le sili ona ono avea ma sui tauva.
I lalo o le uunaiga a Erdogan, ua tipi e le faletupe tutotonu le tului i le 400 faavae i le 15% talu mai Setema, ma e masani ona faamoemoe le maketi e toe tipi le tului ia Tesema.Talu ai o le tau o le tau e latalata i le 20%, o le tului moni e matua maualalo lava.
I le tali atu ai, na talosagaina ai e le itu agai le toe suia vave o le faiga faavae ma le vave palota.O popolega i le faatuatuaina o le faletupe tutotonu na toe tulai mai i le Aso Lua ina ua lipotia mai ua alu ese se ofisa sinia.
Brian Jacobsen, faʻataʻitaʻiga sinia mo le tele o aseta i Allspring Global Investments, fai mai: "O se faʻataʻitaʻiga mataʻutia lea o loʻo taumafai Erdogan e faia, ma o loʻo taumafai le maketi e lapataia o ia e uiga i taunuuga."
“A o pa’u ifo le lira, e ono tula’i mai tau o oloa mai fafo, lea e fa’ateleina ai le tau.E ono fefefe tupe teufaafaigaluega mai fafo, ma atili ai ona faigata le faatupeina o le tuputupu ae.O fa'atauga fa'aletonu tau aitalafu e maualuga atu le tau i le fa'aletonu o le fa'aletonu, "o lana fa'aopoopo mai lea.
E tusa ai ma faʻamatalaga mai le IHS Markit, o le lima tausaga o aitalafu aitalafu faʻatau a Turkey (o le tau o le inisiua a le malo) na siitia i le 6 faʻavae mai le Aso Gafua latalata ile 510 faʻavae, o le maualuga maualuga talu mai Novema 2020.
O le fa'asalalauina i luga o fa'amaufa'ailoga a le US Treasury bonds (.JPMEGDTURR) na fa'alauteleina i le 564 fa'avae, o le tele lea i le tausaga.E 100 fa'avae pito sili atu nai lo le amataga o lenei masina.
E tusa ai ma faʻamaumauga aloaʻia na tuʻuina atu i le Aso Lua, o le tamaoaiga o Turkey na faʻatupulaia i le 7.4% i lea tausaga ma lea tausaga i le kuata lona tolu, faʻamalosia e le faʻatau oloa, gaosiga ma faʻatau atu.faitau atili
Na faamamafaina e Erdogan ma isi ofisa o le malo e ui lava o tau e ono faaauau pea mo sina taimi, o faiga faʻaosofia tupe e tatau ona faʻamalosia ai oloa auina atu i fafo, aitalafu, galuega ma le tamaoaiga.
Fai mai le au fai pisinisi e faapea o le faaitiitia o le tau ma le faatelevaveina o le tau-ua faamoemoe e oo atu i le 30% i le tausaga a sau, e mafua ona o le faaitiitia o tupe-o le a faaleagaina ai le fuafuaga a Erdogan.Toeitiiti lava o isi faletupe tutotonu uma o loʻo sii i luga tului poʻo sauni e fai.faitau atili
Fai mai Erdogan: "O nisi tagata o loʻo taumafai e faʻaalia i latou e vaivai, ae o faʻailoga tau tamaoaiga o loʻo i ai i se tulaga lelei tele."“O lo’o ua i ai nei si o tatou atunu’u i se tulaga e mafai ai ona motusia lea mailei.E leai se toe foi i tua.”
Na lipotia e Reuters e faapea o le taʻua o punaoa, ua le amanaiaina e Erdogan le valaau mo suiga o faiga faavae i vaiaso talu ai, e oo lava i totonu o lana malo.faitau atili
Na taʻua e le faletupe tutotonu i le Aso Lua o Doruk Kucuksarac, le pule sili o le matagaluega o maketi a le faletupe, ua faamavae ma suia e lona sui o Hakan Er.
O se faletupe, o le na talosagaina le le faailoaina o igoa, na faapea mai o le alu ese atu o Kukuk Salak na faamaonia atili ai o le faalapotopotoga na "faʻaleagaina ma faʻaumatia" ina ua maeʻa suiga tetele o taʻitaʻi i lenei tausaga ma tausaga o faʻapolokiki faʻapolokiki i faiga faʻavae.
Na faʻaumatia e Erdogan sui e toʻatolu o le Komiti o Faiga Faʻavae Tupe ia Oketopa.Kovana Sahap Kavcioglu na tofia i le tofiga ia Mati ina ua ia faʻateʻaina le tolu o ona tuaa ona o eseesega o faiga faʻavae i le 2-1 / 2 tausaga talu ai.faitau atili
O faʻamaumauga o le tau o Novema o le a tuʻuina atu i le Aso Faraile, ma o se suʻesuʻega a le Reuters o loʻo valoia o le tau o le tau o le a siitia i le 20.7% mo le tausaga, o le maualuga maualuga i le tolu tausaga.faitau atili
Fai mai le kamupani fai aitalafu o Moody's: "E ono aʻafia pea faiga faʻavae tau tupe i faiga faʻapolokiki, ma e le lava le faʻaitiitia o le tau o le tau, faʻamautu le tupe, ma toe faʻafoʻisia le talitonuga o le aufaipisinisi."
Fa'asoa i la matou nusipepa o lo'o fa'aalia i aso ta'itasi e maua ai fa'amatalaga fa'apitoa a Reuters e lafo i lau pusa meli.
Reuters, o le vaega o tala fou ma ala o faasalalauga a Thomson Reuters, o le kamupani aupito tele lea e tuuina atu tala fou i le lalolagi, e oo atu i le faitau piliona o tagata i le lalolagi i aso uma.Reuters e tu'u sa'o atu tala fa'apisinisi, tupe, fa'alotoifale ma fa'ava-o-malo i tagata fa'atau e ala i fa'ailoga o le komepiuta, fa'alapotopotoga fa'asalalau a le lalolagi, fa'alapotopotoga fa'apisinisi ma tuusa'o.
Fa'alagolago i mataupu fa'atulafonoina, loia fa'atonu tomai, ma alamanuia-fa'amalamalamaina tekinolosi e fausia ai le finauga sili ona malosi.
Ole fofo sili ona atoatoa e pulea uma ai lafoga lavelave ma fa'alauteleina mana'oga.
Avanoa i fa'amatalaga tau tupe e le mafaatusalia, tala fou, ma anotusi ma se poto masani fa'avasega galuega i luga o le desktop, web, ma masini feavea'i.
Su'esu'e se tu'ufa'atasiga e le mafaatusalia o fa'amaumauga o maketi fa'asolopito ma tala fa'asolopito ma fa'amatalaga mai punaoa fa'alelalolagi ma tagata popoto.
Va'ai tagata ta'ito'atasi ma fa'alapotopotoga tu'ufa'atasia i luga ole laiga fa'alelalolagi e fesoasoani ile su'esu'eina o fa'alavelave natia i mafutaga fa'apisinisi ma mafutaga fa'aletagata.


Taimi meli: Tes-10-2021