fu'a_ulu

Tala Fou

Le World Health Organization Logistics Center i Dubai International Humanitarian City o loʻo teuina pusa o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma vailaʻau e mafai ona lafoina i atunuu i le lalolagi, e aofia ai Yemen, Nigeria, Haiti ma Uganda.O vaalele ma vailaʻau mai nei fale teu oloa e auina atu i Suria ma Turkey e fesoasoani i le maeʻa o le mafuie.Aya Batrawi/NPR nana faamatalaga
Le World Health Organization Logistics Center i Dubai International Humanitarian City o loʻo teuina pusa o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma vailaʻau e mafai ona lafoina i atunuu i le lalolagi, e aofia ai Yemen, Nigeria, Haiti ma Uganda.O vaalele ma vailaʻau mai nei fale teu oloa e auina atu i Suria ma Turkey e fesoasoani i le maeʻa o le mafuie.
DUBAI.I totonu o se tulimanu pefu o fale gaosi oloa o Dubai, e mamao ese mai fale feilafi ma fale maamora, o pusa o taga tino laiti e faaputu i totonu o se faleteuoloa tele.O le a auina atu i latou i Suria ma Turkey mo tagata na aafia i mafuie.
E pei o isi ofisa fesoasoani, o loʻo galue malosi le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e fesoasoani ia i latou o loʻo manaʻomia.Ae mai lona nofoaga faʻatautaia i le lalolagi atoa i Dubai, o le ofisa UN o loʻo nafa ma le soifua maloloina lautele faʻavaomalo ua utaina vaalele e lua ma sapalai faʻafomaʻi faʻaola, e lava e fesoasoani ai i le tusa ma le 70,000 tagata.O le tasi vaalele na lele i Turkey, a o le isi i Suria.
O loʻo i ai i le faʻalapotopotoga isi nofoaga tutotonu i le lalolagi atoa, ae o lona fale i Dubai, ma 20 fale teu oloa, e sili mamao atu.Mai iinei, o loʻo tuʻuina atu e le faʻalapotopotoga vailaʻau eseese, faʻamalo toto ma faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, mea faigaluega taʻavale, splints ma fata e fesoasoani i manuʻa o le mafuie.
O igoa lanu e fesoasoani e iloa ai pusa mo le malaria, kolera, Ebola ma le polio o loʻo maua i atunuu o loʻo manaʻomia i le lalolagi atoa.O faʻailoga lanumeamata e faʻaagaga mo pusa faʻafomaʻi faʻafuaseʻi - mo Istanbul ma Tamaseko.
"O le mea na matou faʻaaogaina i le tali atu i le mafuie o le tele lava o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma pusa faʻafuaseʻi," o le tala lea a Robert Blanchard, o le ulu o le WHO Emergency Team i Dubai.
O sapalai o loʻo teuina i totonu o se tasi o fale teu oloa e 20 o loʻo faʻatautaia e le WHO Global Logistics Center i Dubai International Humanitarian City.Aya Batrawi/NPR nana faamatalaga
O sapalai o loʻo teuina i totonu o se tasi o fale teu oloa e 20 o loʻo faʻatautaia e le WHO Global Logistics Center i Dubai International Humanitarian City.
O Blanchard, o se tasi sa avea muamua ma tagata fuimu Kalefonia, sa galue mo le Ofisa o le Va i Fafo ma USAID ae leʻi auai i le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi i Dubai.Fai mai a ia, o le vaega na feagai ma luitau tetele i le felauaiga o tagata na aafia i le mafuie, ae o le latou faleteuoloa i Dubai na fesoasoani vave e auina atu fesoasoani i atunuu o loo manaomia.
O Robert Blanchard, o le ulu o le World Health Organization's Emergency Response Team i Dubai, o loo tu i se tasi o faleteuoloa a le faalapotopotoga i le International Humanitarian City.Aya Batrawi/NPR nana faamatalaga
O Robert Blanchard, o le ulu o le World Health Organization's Emergency Response Team i Dubai, o loo tu i se tasi o faleteuoloa a le faalapotopotoga i le International Humanitarian City.
Ua amata ona sasaa mai fesoasoani i Turkey ma Suria mai le salafa o le lalolagi, ae o loʻo galulue malosi faʻalapotopotoga e fesoasoani i tagata sili ona vaivai.E taufetuli 'au laveai e laveai tagata na sao mai i le malulu o le vevela, e ui ina faʻaitiitia le faʻamoemoe o le mauaina o tagata sao i le itula.
O lo'o taumafai Malo Aufaatasi e maua le avanoa i le itu i matu sisifo o Suria e ala i auala fesoasoani.E tusa ma le 4 miliona tagata ua leai ni mea faigaluega mamafa o loʻo maua i Turkey ma isi vaega o Suria, ma falemaʻi e le lelei ona faʻaogaina, faʻaleagaina, poʻo mea uma e lua.E eliina e le au volenitia mea ua faaleagaina i o latou lima.
“E le o lelei tele le tulaga o le tau i le taimi nei.O lea e faʻalagolago mea uma i tulaga o auala, maua o loli ma faʻatagaga e sopoia le tuaoi ma momoli fesoasoani alofa, ”o lana tala lea.
I nofoaga e pulea e le malo i le itu i matu o Suria, o faʻalapotopotoga fesoasoani alofa o loʻo tuʻuina atu fesoasoani i le laumua o Tamaseko.Mai iina, o loʻo pisi le malo i le tuʻuina atu o fesoasoani i taulaga faigata e pei o Alepo ma Latakia.I Turkey, o auala leaga ma gatete ua faigata ai taumafaiga laveai.
"E le mafai ona latou o i le fale ona e leʻi faʻamamaina e le au inisinia lo latou fale ona o le faʻatulagaina lelei," o le tala lea a Blanchard."Latou te momoe moni ma nonofo i se ofisa ma taumafai e galulue i le taimi e tasi."
O le faleteuoloa a le WHO e aofia ai le 1.5 miliona sikuea mita.O le eria o Dubai, ua taʻua o le International Humanitarian City, o le nofoaga sili ona tele mo tagata soifua i le lalolagi.O lo'o iai fo'i i lea nofoaga faleteuoloa a le United Nations Refugee Agency, le World Food Programme, le Koluse Mumu ma le Red Crescent ma le UNICEF.
Na totogi e le malo o Dubai le tau o fale teu oloa, mea aoga ma vaalele e momoli ai fesoasoani alofa i nofoaga na aafia.O fa'amaumauga e fa'atau e lala sooupu ta'itasi.
"O la matou sini o le saunia lea mo se faʻalavelave faʻafuaseʻi," o le tala lea a Giuseppe Saba, faʻatonu sili o Humanitarian Cities International.
Ua utaina e se ave taavale la'u si'isi'i sapalai mo Iukureini i le faleteuoloa a le UNHCR i le International Humanitarian City i Dubai, United Arab Emirates, Mati 2022. Kamran Jebreili/AP natia faamatalaga.
Na utaina e le aveta'avale la'u si'isi'i sapalai fa'afoma'i mo Iukureini i le faleteuoloa a le UNHCR i le International Humanitarian City i Dubai, United Arab Emirates, Mati 2022.
Fai mai Saba e auina atu le $ 150 miliona le tau o sapalai faʻafuaseʻi ma fesoasoani i le 120 i le 150 atunuu i tausaga taʻitasi.E aofia ai mea e puipui ai le tagata lava ia, fale'ie, mea'ai ma isi mea taua e mana'omia pe a tula'i mai fa'alavelave tau, fa'alavelave fa'afuase'i fa'afoma'i ma fa'ama'i o le lalolagi e pei o le fa'ama'i COVID-19.
"O le mafuaʻaga tatou te faia ai le tele o mea ma le mafuaʻaga o lenei nofoaga autu e sili ona tele i le lalolagi ona o lona tulaga taua," o le tala lea a Saba."O le lua vaetolu o le faitau aofaʻi o le lalolagi e nonofo i Asia i Sautesasae, Sasaʻe Tutotonu ma Aferika, na o ni nai itula le malaga mai Dubai."
Na taʻua e Blanchard lenei lagolago "matua taua".O lea la ua iai le faamoemoe o le a oo atu sapalai i tagata i totonu o le 72 itula talu ona uma le mafuie.
“Matou te mananaʻo e alu vave,” o lana tala lea, “ae o nei uta e telē tele.E alu le aso atoa e aoina ma saunia ai.”
O lo'o taofia pea le fa'ao'o atu a le WHO i Tamaseko i Dubai i le afiafi o le Aso Lulu ona o fa'afitauli i afi o le va'alele.Fai mai Blanchard o loʻo taumafai le vaega e lele saʻo i le malaevaalele o Alepo e pulea e le malo o Suria, ma o le tulaga na ia faʻamatalaina o loʻo "suia i le itula."


Taimi meli: Feb-14-2023