fu'a_ulu

Tala Fou

Fai mai le au ofisa o le soifua maloloina o Aferika i Saute, toeitiiti atoa le tolu-kuata o le virus genome faasolosolo i le masina talu ai, e aofia i le suiga fou.
Na taʻua e le au ofisa o le soifua maloloina i le lotoifale, a o maua muamua aʻafiaga fou i le tele o atunuu, e aofia ai ma le Iunaite Setete, o le Omicron variant na fesoasoani i le "popole" siʻitia i mataupu o le coronavirus i Aferika i Saute ma vave ona avea ma faʻafitauli autu.
O le United Arab Emirates ma Korea i Saute, o loʻo tauivi ma le faʻamaʻi leaga ma faʻamaumau faʻamaʻi i aso uma, ua faʻamaonia foi mataupu o le Omicron variant.
Na taʻua e Dr. Michelle Groome o le National Institute of Infectious Diseases (NICD) i Aferika i Saute, o le numera o faʻamaʻi pipisi ua faʻateleina i le lua vaiaso talu ai, mai le averesi o le 300 mataupu fou i le aso i le vaiaso i le 1,000 mataupu i le vaiaso talu ai, o le aupito lata mai e 3,500.I le Aso Lulu, Aferika i Saute na faʻamauina 8,561 mataupu.I le vaiaso talu ai, o fuainumera o aso taitasi e 1,275.
Na taʻua e le NICD, o le 74% o viral genomes uma na faʻasolosolo i le masina talu ai, e aofia i le suiga fou, lea na maua muamua i se faʻataʻitaʻiga na aoina i Gauteng, le itumalo sili ona toʻatele o Aferika i Saute, ia Novema 8.
Ua foa'i e KellyMed ni pamu tui, pamu tui ma le pamu fafaga i le Matagaluega o le Soifua Maloloina a Aferika i Saute e fa'ato'ilaloina ai lenei siama.

E ui lava o loʻo i ai pea fesili taua e uiga i le faʻasalalauina o suiga ole Omicron, ae o loʻo naunau tagata popoto e fuafua le maualuga o le puipuiga e tuʻuina atu e le tui.Fai mai le fomaʻi o le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO) Maria van Kerkhove i se faʻamatalaga e faapea o faʻamaumauga i luga o faʻamaʻi pipisi o Omicron e tatau ona tuʻuina atu "i totonu o nai aso."
Na taʻua e le NICD, o faʻamatalaga faʻamaʻi muamua o loʻo faʻaalia ai e mafai e Omicron ona aloese mai se puipuiga, ae o le tui o loʻo iai e tatau lava ona puipuia mai maʻi tuga ma le oti.Uğur Şahin, Pule Sili o BioNTech, fai mai o le tui e gaosia i le galulue faatasi ma Pfizer e mafai ona maua ai se puipuiga malosi mai faʻamaʻi tuga a Omicron.
A o faʻatali le malo mo se tulaga sili atu ona manino e tulaʻi mai, e tele malo o loʻo faʻaauau pea ona faʻamalosia tapulaʻa tuaoi i se taumafaiga e taofia le sosolo o le siama.
Na faia e Korea i Saute nisi faʻatapulaʻaina o femalagaiga ina ua maua muamua mataupu e lima o Omicron, ma o loʻo faʻatupulaʻia le popolega o lenei suiga fou e ono aʻafia ai lona faʻaauau pea o le faʻateleina o le Covid.
Na taofia e le pulega le tuusaunoaga o le karantina mo tagata malaga i totonu mo le lua vaiaso, ma ua tatau nei ona taofia mo le 10 aso.
O le numera o faʻamaʻi i Korea i Saute i aso taʻitasi na paʻu i se faʻamaumauga e sili atu nai lo le 5,200 i le Aso Tofi, ma o loʻo faʻatupulaʻia le popolega ona o le numera o tagata mamaʻi e maua i faʻailoga ogaoga ua faʻateleina.
I le amataga o lenei masina, na faʻamama ai e le atunuʻu tapulaʻa - ua tuʻuina atoa e le atunuʻu le toeitiiti 92% o tagata matutua - ae o le numera o faʻamaʻi pipisi ua faʻateleina talu mai lena taimi, ma o le i ai o Omicron ua faʻateleina ai popolega fou e uiga i le mamafa i luga o se falemaʻi ua leva ona faʻalavelave.
I Europa, na taʻua ai e le peresitene o le pulega a le Iuni a Europa e faapea, e ui lava ua iloa e saienitisi ona lamatiaga, ae o loo “taufetuli tagata i le taimi” e ʻalofia ai lenei suiga fou.Ole EU ole a fa'alauiloa se tui mo tamaiti ile va o le 5 ma le 11 tausaga le matutua ile vaiaso muamua ile Tesema 13th.
Na saunoa le Peresetene o le Komisi Europa Ursula von der Lein i se fonotaga a le au tusitala: “Ia saunia mo le sili ona leaga ma ia saunia mo le mea sili.”
O Peretania ma le Iunaite Setete ua faʻalauteleina a latou polokalame faʻaleleia e faʻatautaia ai suiga fou, ma o loʻo toe iloilo e Ausetalia a latou taimi.
Na fa'amamafaina e le tagata tomai faapitoa i fa'ama'i pipisi Amerika Anthony Fauci, o tagata matutua ua uma ona tu'iina e tatau ona sailia ni fa'amalosi pe a latou agava'a e tu'uina atu le puipuiga sili mo i latou lava.
E ui lava i lea, o le WHO na faʻaalia pea lava pea pe a faʻatagaina le coronavirus e sosolo saʻoloto i le tele o tagata e leʻi faia tui, o le a faʻaauau pea ona maua ni suiga fou.
O le Faatonu Sili Aoao o WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, na faapea mai: “I le lalolagi atoa, e maualalo la tatou tui puipui, ma e matua maualalo lava le fua o le iloa-o le mealilo lea o le toe gaosia ma le faateleina o suiga,” ua faamanatu mai ai i le lalolagi e faapea, o Delta mutations “e toetoe lava o mea uma. o latou.mataupu”.
"Matou te manaʻomia le faʻaogaina o meafaigaluega ua uma ona matou maua e puipuia ai le sosolo ma faʻasaoina ola o Delta Air Lines.Afai tatou te faia, o le a tatou taofia foi le sosolo ma laveai ola o Omicron, ”o lana tala lea


Taimi meli: Tes-02-2021