fu'a_ulu

Tala Fou

Saunia e WANG XIAOYU ma ZHOU JIN |SININA I ASO TASO |Fa'afouina: 2021-07-01 08:02

 60dd0635a310efa1e3ab6a13

Na faailoa mai e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le LalolagiSaina e leai se malariai le Aso Lulu, faʻafeiloaʻi lana "mataʻina mataʻina" o le aveʻesea o mataupu faʻaletausaga i lalo mai le 30 miliona i le zero i le 70 tausaga.

 

Fai mai le WHO, o Saina ua avea ma uluai atunuu i le itu i Sisifo o le Pasefika na aveesea le namu i le silia ma le tolusefulu tausaga, ina ua mavae Ausetalia, Sigapoa ma Brunei.

 

"O lo latou manuia sa faigata ona maua ma na oʻo mai ina ua mavae le tele o tausaga o faʻamoemoe ma faʻaauau gaioiga," o le tala lea a Tedros Adhanom Ghebreyesus, o le faʻatonu sili o WHO, i se faʻamatalaga na tuʻuina atu i le Aso Lulu."Faatasi ai ma lenei faʻasalalauga, ua auai Saina i le faʻatupulaia o numera o atunuʻu o loʻo faʻaalia i le lalolagi o se lumanaʻi e leai se malaria o se sini aoga."

 

O le malaria o se fa'ama'i e feavea'i e le namu po'o le tui toto.I le 2019, e tusa ma le 229 miliona mataupu na lipotia i le lalolagi atoa, ma mafua ai le 409,000 maliu, e tusa ai ma se lipoti a le WHO.

 

I Saina, e tusa ma le 30 miliona tagata na mafatia i le mala i tausaga taʻitasi i le 1940s, ma e 1 pasene le oti.I lena taimi, e tusa ma le 80 pasene o itumalo ma itumalo i le salafa o le atunuʻu na tauivi ma malaria faʻamaʻi, o le tala lea a le National Health Commission.

 

I le su'esu'eina o ki i le manuia o le atunu'u, na fa'ailoa mai ai e le WHO ni mea e tolu: o le fa'alauiloaina o fuafuaga fa'alesoifua maloloina fa'alesoifua maloloina e fa'amautinoa ai le gafatia o su'esu'ega o le malaria ma togafitiga mo tagata uma;felagolagomai vaega eseese;ma le fa'atinoina o se ta'iala fou e pulea ai fa'ama'i ua fa'amalosia ai le mata'ituina ma le taofiofia.

 

Fai mai le Matagaluega o le Va i Fafo i le Aso Lulu, o le aveesea o le malaria o se tasi lea o sao a Saina i le alualu i luma o aia tatau a le lalolagi atoa ma le soifua maloloina o tagata.

 

O se tala fiafia mo Saina ma le lalolagi na tuʻuina atu i le atunuʻu le faʻamaonia e le WHO e leai se malaria, o le tala lea a le failauga o le matagaluega, Wang Wenbin, i se tala fou i aso uma.O le Communist Party of China ma le malo o Saina e masani lava ona ave le faamuamua i le puipuia o le soifua maloloina o tagata, saogalemu ma le soifua manuia, o lana tala lea.

 

Na lipotia e Saina e leai ni faʻamaʻi pipisi i totonu o aiga mo le taimi muamua i le 2017, ma e leʻi faʻamauina ni faʻamaʻi i le lotoifale talu mai lena taimi.

 

Ia Novema, na faila ai e Saina se talosaga mo le faʻamaonia e leai se malaria i le WHO.Ia Me, o tagata atamamai na taloina e le WHO na faia ni iloiloga i itumalo o Hubei, Anhui, Yunnan ma Hainan.

 

O le tusipasi e tu'uina atu i se atunu'u pe a le'i fa'amauina ni fa'ama'i fa'apitonu'u mo le itiiti ifo i le tolu tausaga fa'asolosolo ma fa'aalia ai le malosi e taofia ai fa'ama'i pipisi i le lumana'i.E fasefulu atunuu ma teritori ua tuuina atu i ai le tusi faamaonia i le taimi nei, e tusa ai ma le WHO.

 

Ae ui i lea, o Zhou Xiaonong, o le ulu o le Chinese Center for Disease Control and Prevention's National Institute of Parasitic Diseases, fai mai o Saina o loʻo faʻamauina pea e tusa ma le 3,000 faʻamaʻi malaria mai fafo i le tausaga, ma Anopheles, le ituaiga o namu e mafai ona faʻasalalauina malaria parasites i tagata, o loʻo iai pea. i nisi o itulagi sa masani ona avea le malaria ma avega mamafa i le soifua maloloina lautele.

 

"O le auala sili e faʻamalosia ai iʻuga o le faʻaumatiaina o le malaria ma liaʻi ese le lamatiaga e mafua mai i mataupu faʻaulufale mai o le galulue faʻatasi ma atunuʻu ese e tafiesea le faʻamaʻi i le lalolagi atoa," o lana tala lea.

 

Talu mai le 2012, ua amataina ai e Saina polokalame felagolagomai ma pulega i fafo e fesoasoani i le aoaoina o fomaʻi i nuu i tua ma faʻaleleia lo latou tomai e suʻesuʻe ma togafitia faʻamaʻi malaria.

 

O le taʻiala na mafua ai le faʻaititia tele o le faʻalavelave i nofoaga e sili ona afaina i le faʻamaʻi, o le tala lea a Zhou, ma faʻaopoopo mai o le polokalame anti-malaria o loʻo faʻamoemoe e faʻalauiloa i isi atunuu e fa.

 

Na ia faʻaopopoina e tatau ona faʻaalu le tele o taumafaiga i le faʻalauiloaina o oloa anti-malaria i totonu o atunuʻu i fafo, e aofia ai artemisinin, meafaigaluega faʻamaonia ma upega e togafitia ai iniseti.

 

O Wei Xiaoyu, o se ofisa sinia o le poloketi i le Bill & Melinda Gates Foundation, na fautua mai ia Saina ia atiina ae nisi taleni ma le poto masani i luga o le eleele i atunuu ua matua afaina i le faamaʻi, ina ia mafai ai ona latou malamalama i aganuu ma faiga, ma faaleleia ai lo latou tulaga.


Taimi meli: Nov-21-2021